Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szilveszteri és újévi babonás ételek
  2014-12-28 23:44:06, vasárnap
 
   
  Szilveszteri és újévi babonás ételek

Modern életvitelünkben eléggé háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.

Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.





Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt.

A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.





Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról

A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.





Káposzta, a zöldhasú :)

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet - hajlott háttal járó kort - jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.





A tartalmas lencseleves vagy lencsefőzelék nélkül nem múlhat el az év első napja!

Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és - formáját tekintve kis jó szándékkal - a rizs is ebbe a csoportba tartozik.

Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.





Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.

Az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.





Sok vidéken a fánk is kötelező Szilveszterkor

A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.





Szerencsehozó malacka, ebből vegetáriánusok is ehetnek :)

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: lengyelországban, rendelkezésünkre, spanyolországban, elmaradhatatlan, sertéscsülökkel, életvitelünkben, előkészítésében, meggazdagodást, elősegítésében, pénztárcájukba, elkövetkezendő, szilveszterkor, alapanyagoknak, feltételezések, fogyasztásával, görögországban, szerencsénkben, törökországban, vegetáriánusok, szimbolizálja, portugáliában, szerencsehozó, herkentyűkkel, egészségesebb, elrepülhetnek, lencsefőzelék, svédországban, rizspudingba, szilveszteri, lencsesaláta, venezuelában, szilvesztert, garnélarákot, fogyasztanak, hátrahagyása, magyarázatok, régi idők, szilveszter misztikus, újév első, elmúlt esztendő, bőséget jelképezi, maga szerencsehozó, ebből készített, szilvesztert nagyon, évforduló állatává, jövőbe mutat, malac kövérsége, megtisztelő szerephez, jóléttől kövér, magyarok virsli, svédek sertéscsülökkel, másik jelképes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Minden szülő a lényével nevel.  A könnyek összegyűjtése  Jó éjszakát  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Életművészet  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A végzet az  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Búzaszentelés  Beney Zsuzsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  A Mester kezének érintése  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Volt egy...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 23  Két ember becsülete  Mindenünk, amink van, amit sze...  Idézetek a barátságról  Vannak arcok  Jó éjt  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Palóc Grand Canyon  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Muratáj  Facebookon kaptam Krisztinától  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  képre írva  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Maradék idő  Föld napja április 22  Naplemente  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
régi idők, szilveszter misztikus, újév első, elmúlt esztendő, bőséget jelképezi, maga szerencsehozó, ebből készített, szilvesztert nagyon, évforduló állatává, jövőbe mutat, malac kövérsége, megtisztelő szerephez, jóléttől kövér, magyarok virsli, svédek sertéscsülökkel, másik jelképes, káposztával együtt, olaszoknál lencsével, szerencsére váró, évforduló éjjelén, újévi asztalról, szerencsehozó ételek, amerikaiak szerint, tekercs zöldhasúra, szilveszteri asztalon, anyagi gyarapodást, elkövetkező évben, pénz mellett, hosszú élet, karácsonyi trakta, több mozgás, egészségesebb életmód, japánok soba, leghosszabb szálat, igazán matuzsálemi, hosszú életet, tengeri herkentyűkkel, magyar hagyomány, hallal elúszik, szilveszterkor halat, svédek újév, dánok főtt, olaszok szárított, németek pontyot, gyors meggazdagodást, tartalmas lencseleves, csoportba tartozik, olaszok kolbásszal, japánok babot, magyaroknál lencsefőzelék, tipikus újévi, könnyebb ételek, hónapokat jelképezik, szőlőszem édessége, adott hónap, gyümölcsök frontját, szőlő mellett, gazdagságot szimbolizálja, gránátalma jelképezi, benne lévő, jólétet jelenítik, étkezések végét, évnek ebben, fánkok világszerte, szilveszteri menük, svájciaktól kedve, legtöbb fánk, sült kelt, különféle érmeket, extra hozzávalót, biztosan szerencsés, elkövetkezendő évben, javasolt alapanyagok, szárnyasok elrepülhetnek, vadak elfutnak, rákok visszafelé, tányéron hagyott, következő évben, lengyelországban, rendelkezésünkre, spanyolországban, elmaradhatatlan, sertéscsülökkel, életvitelünkben, előkészítésében, meggazdagodást, elősegítésében, pénztárcájukba, elkövetkezendő, szilveszterkor, alapanyagoknak, feltételezések, fogyasztásával, görögországban, szerencsénkben, törökországban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3214
  • e Hét: 18086
  • e Hónap: 31991
  • e Év: 161698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.